Uitje Bed

 

 

Uitje Bed is een initiatief van Stichting Genees-Kunst, dat patiënten door middel van kunst voor even hun ziekte wil laten vergeten. Patiënten die langdurig ziek zijn, voelen zich vaak afgezonderd van de maatschappij en raken vaak – letterlijk en figuurlijk – in een isolement. Dit kan eenzaamheid veroorzaken, het herstelproces vertragen en de levenskwaliteit verminderen. Door kunst naar de kamers van patiënten toe te brengen hopen wij dit te doorbreken.

De eerste editie is vormgegeven met gerenommeerd dansgezelschap Nederlands Dans Theater en mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van Novartis. Uitje Bed heeft hiermee patiënten een interactieve dansvoorstelling kunnen aanbieden die zij vanuit hun bed en via een eigen laptop, tablet of telefoon, konden volgen. Nadat patiënten konden genieten van deze unieke voorstelling, kregen zij een kijkje achter de schermen van het dansgezelschap. Zo werden zij op een interactieve manier virtueel meegenomen naar het kostuumatelier, de techniek en maakten zij kennis met de choreograaf en een aantal dansers. De eerste editie werd digitaal bezocht door 120 patiënten in diverse ziekenhuizen in Nederland en leidde tot positieve reacties van de deelnemers. Vooral de interactie met de dansers en met elkaar werd erg gewaardeerd.

De eerste editie van Uitje Bed is het startschot voor een reeks van kunst-, dans- en theaterinitiatieven voor ziekenhuispatiënten. Ook bijdragen aan een van de volgende edities? Neem dan contact op met Wouter van Alderwegen – wouter.vanalderwegen@genees-kunst.org

 

 

”Als dansgezelschap zijn we ons zeer bewust, dat het niet voor iedereen mogelijk is onze voorstellingen in het theater bij te wonen. Het is fantastisch samen met Genees-kunst en met hulp van Novartis ervoor te zorgen dat we nu een wel heel specifieke groep ernstig zieke mensen met onze kunst kunnen bereiken. We hopen hen een heel inspirerende en positieve ervaring aan te bieden, waar de kunst van NDT naar ze toe komt en een moment voor afleiding zorgt van de behandelingen die ze ondergaan.”

 

 

 

Willemijn Maas

Zakelijk Directeur NDT

 

“Wij waren direct gemotiveerd toen Genees-Kunst ons wilde betrekken bij dit hartverwarmende initiatief. Samen de krachten bundelen om ernstig zieke patiënten te ondersteunen in hun ziekteproces; daar dragen we als Novartis graag aan bij. In dit geval met een prachtige interactieve dansvoorstelling van het Nederlands Dans Theater. Dat patiënten zich heel even geen patiënt voelen, is zo enorm waardevol.

Wij vinden bij Novartis dat ieder mens recht heeft op een gezond leven. Achter elke patiënt schuilt een uniek verhaal en dat raakt ons. Het drijft ons dag in dag uit om de oorzaken en oplossingen van verschillende ziekten te zoeken, mensen te genezen of hun leven zoveel mogelijk te verbeteren. Verbondenheid blijven voelen met de maatschappij en de schoonheid van kunst kunnen ervaren vanuit je ziektebed is daar een mooi voorbeeld van. Dat maakt “Kunst komt naar je toe” een dankbaar initiatief waar wij ons verbonden mee voelen.”

Helma Dollevoet

Head Communications & Patient Relations Novartis