In de Media

Artikel over “Uitje Bed” Margriet 02 Maart 2021:

Lifestyle

Live een dansvoorstelling kijken vanuit je ziekenhuisbed: ‘Alsof je even een uitstapje maakte’

zuster-jeanette-joke-en-marianne.jpg

In het ziekenhuis liggen is geen pretje en iedere afleiding is welkom. Daarom bedacht Stichting Genees-Kunst samen met Nederlands Dans Theater het initiatief Uitje Bed: een digitale dansvoorstelling die ziekenhuispatiënten live kunnen bekijken vanuit bed.

Meer dan honderd ernstig zieke patiënten verspreid over 26 Nederlandse ziekenhuizen zagen de show. We spraken één van de initiatiefnemers én een patiënt over de voorstelling.

Uitje Bed

“We hebben net de eerste editie van Uitje Bed achter de rug en daar zijn we enorm trots op,” laat Fenna Heyning, bestuurslid van Stichting Genees-kunst, weten aan Margriet. “Uitje bed is natuurlijk een woordgrapje, want het is vooral bedoeld om patiënten even figuurlijk uit hun bed te halen. De dansers van het Nederlands Dans Theater hebben gedanst via een live-verbinding met de patiënten. Het was een prachtige voorstelling met mooie muziek, via de laptop was het makkelijk te volgen vanuit het ziekenhuisbed.”

Aanleiding

“Genees-kunst kan van alles zijn. Dans is één vorm ervan, muziek weer een andere. Ik ben zelf een groot dansliefhebster en we hebben eerder een project met een professioneel balletdanseres gemaakt. Zij heeft zelf leukemie gehad, daar kwam ze achter door een blessure. Dat bleek uiteindelijk het eerste symptoom van leukemie te zijn. Over haar verhaal is een film gemaakt en dat is uiteindelijk ook één van de aanleidingen voor dit initiatief geweest.”

De voorstelling

Voor de eerste editie van Uitje Bed heeft Nederlands Dans Theater een unieke beleving neergezet: een dansvoorstelling die echt het gevoel gaf dat de patiënten even niet in het ziekenhuis waren. “We wilden graag interactie tussen de patiënten, de dansers en de presentator”, vertelt Fenna Heyning. Extra leuk aan deze voorstelling was dat de patiënten ook een live kijkje achter de schermen kregen. “Ze kregen een rondleiding in het theater, want de presentator was daar fysiek aanwezig. Later kregen de kijkers een voorproefje van de repeterende dansers te zien en vervolgens de échte dansvoorstelling, die zo’n negen minuten duurde. Daarna ging de presentator nog in gesprek met de dansers,” vertelt Heyning enthousiast.

uitje bed
Rahi Rezvani, Nederlands Dans Theater, Four Relations, Alexander Ekman.

Volgende edities van Uitje Bed

“We zijn heel blij dat het zo geslaagd was en krijgen nu al veel vragen over een volgende editie. We proberen het voor nu nog breed te houden, met bijvoorbeeld een voorstelling van een andere kunstvorm, zoals een optreden van een klassiek orkest. Voor die volgende edities zoeken we natuurlijk sponsoren, wij vinden namelijk dat de mensen die de kunst maken betaald moeten worden, omdat het hun vak is. Wij zelf houden ons op vrijwillige basis bezig met deze stichting.”

‘Het was echt een uitstapje’

Joke (63) kreeg vorig jaar de diagnose darmkanker met uitzaaiingen, waarvoor ze ruim een maand in het ziekenhuis heeft gelegen. Joke was één van de patiënten die mocht genieten van de voorstelling. “Ik kreeg de voorstelling aangeboden vanuit het ziekenhuis en het was echt fantastisch! Het was echt alsof je een uitstapje maakt,” vertelt Joke. “Ik vind het vooral ook gewoon heel bijzonder en lief dat ik eraan mee mocht doen.”

Wil je graag een donatie doen aan Stichting Genees-Kunst? Dan kun je contact opnemen met Stichting Genees-Kunst via www.genees-kunst.org

‘Uitje bed’: digitale dansvoorstelling kijken vanuit ziekenhuisbed | Margriet

 

 

 

Artikel over “Uitje Bed” Algemeen Dagblad 19 Februari 2021:

 

Artikel over “Uitje Bed” Medisch Contact 02 Februari 2021: